Logowanie Rejestracja Dodaj swoją ofertę

WnetWesele - portal ślubny

SZUKAJ FIRMY:



Menu na weselu – jak je ustalić?

2015-10-16, kategoria:

Menu weselne

Wybór sali, restauracji czy innego miejsca, w którym odbędzie się uroczystość weselna z pewnością do najłatwiejszych nie należy. Pary, które już mają ten krok ze sobą mogą odetchnąć z ulgą, jednak to nie koniec obowiązków w tej kwestii. Zwykle na 2-3 tygodnie przed uroczystością, ustalane jest menu weselne. Jak się za to zabrać?

Menu na weselu – jak je ustalić?

Menu na wesele – jak je ułożyć?

Są dwie możliwości kompozycji menu weselnego. W przypadku pierwszej, możemy zupełnie zdać się na propozycje domu weselnego. Właściciele z pewnością mają doświadczenie w tym, jakie potrawy cieszą się dużą popularnością, a jakie mniej – organizują tego typu uroczystości nawet 2 razy w tygodniu. Możemy również zaproponować menu własne, które po konsultacji z właścicielami domu weselnego, może zostać przygotowane, oczywiście w zależności od ceny, jaką jesteśmy w stanie ponieść za jednego gościa weselnego.

Istnieje jeszcze trzecie wyjście – modyfikacja menu, które zaproponuje dom weselny czy restauracja, zgodnie ze swoimi i gości upodobaniami. To właśnie z trzeciej możliwości najczęściej pary młode korzystają.

Menu na weselu – jak je ustalić?

Co powinno znaleźć się na weselnym stole?

Większość decyduje się na weselną klasykę, czyli potrawy tradycyjne. Na obiad podawane jest więc kilka rodzajów mięs, zwykle przyrządzanych po staropolsku, do tego ziemniaki, kluski i zestawy surówek. W międzyczasie, zwykle o ustalonych godzinach, pojawiają się ciepłe dania – strogonow, barszczyk z krokietem lub uszkami, flaczki. Na stołach można znaleźć również zimne przekąski – wędliny, galaretki, różnego rodzaju sałatki.

Jeśli gościom zależy na innym menu, np. pasującym tematycznie pod całą uroczystość, to serwowane mogą być dania niemal każdej kuchni – od śródziemnomorskiej, po chińską. Jednak na tego typu ekstrawagancję mało kto się decyduje. W opozycji dla tradycyjnej kuchni weselnej, pojawiają się za to stoły zastawione zdrowszymi, niż np. bigos, potrawami. Zwykle są to zielone sałatki, ryby, mięsa przygotowywane np. metodą sous-vide, na stole zamiast wódki, króluje wino.

Menu na weselu – jak je ustalić?
Menu na weselu – jak je ustalić?

O czym jeszcze warto pamiętać?

O tym, że menu weselne ustala się biorąc pod uwagę nie tylko upodobania gości, ale też ich styl życia i odżywiania. Jeśli wśród nich są wegetarianie, czy weganie, warto zadbać o osobne menu przygotowane właśnie z myślą o nich. Jeszcze jedną ważną kwestią jest typ alkoholu, który głównie będzie serwowany na weselu. Jeśli to wódka, to dobrym pomysłem będzie zorganizowanie „wiejskiego stołu” – popularnej atrakcji z bimbrem, małosolnymi ogórkami, smalcem i świeżo pieczonym chlebem.

Wybierając menu weselne warto zdać się na własną wiedzę na temat gości i ich upodobań, ale też na doświadczenie gospodarzy domów weselnych. Dobrym pomysłem jest spróbowanie kilku proponowanych potraw przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Menu na weselu – jak je ustalić?
Menu na weselu – jak je ustalić?
Menu na weselu – jak je ustalić?
Menu na weselu – jak je ustalić?

Przeczytaj również

Komentarze

COPYRIGHT @ 2013-2017 WNETWESELE.PL
Google+